Villa Melnik


През 2013г. откриват винарна – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип.Вила Мелник е продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история.През пролетта на 2004 год. внимателно подбрахме и засадихме първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Руен, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджиовезе и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района. От международните белите сортове разполагат с Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, а от местните бели, с Тамянка, Керацуда и Сандански Мискет.

Вила Юстина


Винарска изба “Вила Юстина” е основана през 2006 г, а година по-късно се ражда и първият “Монограм”. 2008 г от тяхната история е запазена за засаждането на първите 200 дка лозя, а през 2014 ги удвояват до 420 дка. Европейските проекти им позволиха през 2013 да изградим изцяло нова производствена база, за да бъде пример за модерно винопроизводство и винен туризъм в България.

Ню Блуум


Винарна New Bloom Winery е позиционирана в Тракийската низина, на 22 км северозападно от град Пловдив. Избата притежава общо 6000 дка собствени лозови масиви в землищата на селата Найден Герово, Правище, Драгомир и др., където се отглеждат, както добре познатите каберне совиньон, каберне фран, мерло, сира, шардоне, совиньон блан и мускат, така и нетрадиционните за страната европейски сортове дорнфелдер, регент и глера. Зад отглеждането, обработката и контрола на качеството на лозовите масиви седи експертен екип от енолози и агрономи, които преминават през системни обучения и прилагат най-новите световни практики.

Мидалидаре Естейт


Мидалидаре Естейт е проект на казахстанския бизнесмен Евгений Юсупов. Самият той не живее в България, но любовта към историята, доброто вино и красивата природа го карат да инвестира в с.Могилово. След упорит труд, няколко години по-късно, Мидалидаре се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм. Първата изба Мидалидаре Естейт е построена през 2009г.От белите сортове отглеждат Pinot Gris, Semillon, Riesling, Traminer, Chardonnay, Viognier и емблематичния ни Sauvignon Blanc. Червените сортове се представят от Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Mourvedre, Pinot Noir.

Орбелия


Oрбелия е семейна винарна създадена от Костадин Чорбаджийски и неговото семейство. Разпожена е в подножието на планина Беласица, до с. Коларово, на 12 км. западно от гр. Петрич. Орбелия е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава бяла, красива планина. Винарната отваря врати през 2013 г. и разполага със съвременно технологично и лабораторно оборудване и предлага отлични условия за винен туризъм и дегустации. Част от вината отлежават във френски, български и американски дъбови бъчви тип барик. Идеята е да се създават висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитват да съхранят старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките. За целта отделят специално внимание на гроздето, което добиват от собствени лозови масиви в района на Петрич и технологиите, по които произвеждат своите вина.Отглеждат традиционните за региона червени сортове: Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и бели сортове: Сандански Мискет, Шардоне,Мускат Отонел..

Свети Врач


Фирмата е основана през 1994 г. Първоначално наема малката и стара изба на Комплексна Опитна Станция, като ползва опита и традицията на научният колектив работещ по това време там. Традицията на тази изба е от 50-те години на миналия век.Винарна Свети Врач Сандански – създава и отглежда лозови масиви, които към момента са засадени със сортоветове грозде : Мускат – бяло, Сира – червено, Мерло – червено, Каберне Совиньон, Мелник 55, Руен и Мелнишки Рубин. Избата в която са разположени съдовете и бъчвите за отлежаване на виното е вкопана в земята и има уникални преградни зидове от речни камъни с щирочина от 1,50 метра.

Братанов


Малката семейна винарна Братанови – резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, е поела своята достойна мисия да възстанови родовата традиция. Върху слънчевите склонове на Южен Сакар край с. Шишманово семейството засажда 24 ха лозя от сортовете мерло, сира, каберне фран, рубин, шардоне и тамянка. Районът е екологично чист, достатъчно отдалечен от индустриални производства. В собствената винарна, открита за първата реколта през есента на 2010 г., вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. От 2014 се предлагат и първите вина от серията “Single Vineyard”, направени от най-доброто грозде от определени парцели – Тамянка и Мавруд.

Рупел


Лозовите масиви на винарна “Рупел” са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.Направени проучвания на тероара и изследванията на почвите определиха мястото на лозовите масиви в землищата на с. Долно Спанчево в община Петрич, на 2 км. от границата с Гърция като място,на което има възможност да се отглеждат различни сортове като Пино ноар,Рубин,Тамянка,Верментино,Вионие,Сандански мискет,Мерло,Каберне Совиньон,Мелник 55,Сан Джовезе, Марселан и Небиоло.

Магура


Винарска изба „Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България, между река Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен пещерата Магурата. По своите почвени и климатични условия районът около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология.През 2008 г. винарната започва създаването на собствени лозови масиви в с. Раяновци и с. Рабиша от сортовете Пино Гри, Врачански Мискет, Шардоне, Ризлинг и Гъмза. За тяхното качество говорят многобройните награди от престижни международни конкурси.

Боровица


Сгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, „Винарска изба Боровица” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара. Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба "Боровица" вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар.Колекция Borovitza е от сортови вина шардоне, совиньон блан, рикат, гъмза, мерло, каберне совиньон и пино ноар. Гроздето е отгледано в избрани лозя и вината носят така специфичната за региона свежест и минералност.