Ейнджълс Естейт


Имението Ейнджълс Естейт се намира в непосредствена близост до язовир Жребчево, в склоновете на Средна гора. От там идва и името на виното STALLION (ЖРЕБЕЦ) - символ на зараждащия се нов живот, изпълнен с енергия и любов.Избата е разположена върху 14 000 м2 разгъната площ, от които 7000 м2 вкопани под земята. Това позволява технологичният процес да се извършва по гравитачен път. Винарско имение Ейнджълс Естейт е с капацитет за реработка на 650 т грозде.Сортовият състав на лозята е в съотношение 70% червени сортове и 30% бели сортовe: ЧЕРВЕНИ - Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо, Гренаш, Мурведр и Барбера БЕЛИ - Шардоне, Совиньон блан, Вионие, Траминер, Семийон и Пино Гри

Villa Melnik


През 2013г. откриват винарна – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип.Вила Мелник е продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история.През пролетта на 2004 год. внимателно подбрахме и засадихме първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Руен, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджиовезе и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района. От международните белите сортове разполагат с Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, а от местните бели, с Тамянка, Керацуда и Сандански Мискет.

Вила Юстина


Винарска изба “Вила Юстина” е основана през 2006 г, а година по-късно се ражда и първият “Монограм”. 2008 г от тяхната история е запазена за засаждането на първите 200 дка лозя, а през 2014 ги удвояват до 420 дка. Европейските проекти им позволиха през 2013 да изградим изцяло нова производствена база, за да бъде пример за модерно винопроизводство и винен туризъм в България.

Ню Блуум


Винарна New Bloom Winery е позиционирана в Тракийската низина, на 22 км северозападно от град Пловдив. Избата притежава общо 6000 дка собствени лозови масиви в землищата на селата Найден Герово, Правище, Драгомир и др., където се отглеждат, както добре познатите каберне совиньон, каберне фран, мерло, сира, шардоне, совиньон блан и мускат, така и нетрадиционните за страната европейски сортове дорнфелдер, регент и глера. Зад отглеждането, обработката и контрола на качеството на лозовите масиви седи експертен екип от енолози и агрономи, които преминават през системни обучения и прилагат най-новите световни практики.

Мидалидаре Естейт


Мидалидаре Естейт е проект на казахстанския бизнесмен Евгений Юсупов. Самият той не живее в България, но любовта към историята, доброто вино и красивата природа го карат да инвестира в с.Могилово. След упорит труд, няколко години по-късно, Мидалидаре се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм. Първата изба Мидалидаре Естейт е построена през 2009г.От белите сортове отглеждат Pinot Gris, Semillon, Riesling, Traminer, Chardonnay, Viognier и емблематичния ни Sauvignon Blanc. Червените сортове се представят от Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Mourvedre, Pinot Noir.

Орбелия


Oрбелия е семейна винарна създадена от Костадин Чорбаджийски и неговото семейство. Разпожена е в подножието на планина Беласица, до с. Коларово, на 12 км. западно от гр. Петрич. Орбелия е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава бяла, красива планина. Винарната отваря врати през 2013 г. и разполага със съвременно технологично и лабораторно оборудване и предлага отлични условия за винен туризъм и дегустации. Част от вината отлежават във френски, български и американски дъбови бъчви тип барик. Идеята е да се създават висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитват да съхранят старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките. За целта отделят специално внимание на гроздето, което добиват от собствени лозови масиви в района на Петрич и технологиите, по които произвеждат своите вина.Отглеждат традиционните за региона червени сортове: Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и бели сортове: Сандански Мискет, Шардоне,Мускат Отонел..

Свети Врач


Фирмата е основана през 1994 г. Първоначално наема малката и стара изба на Комплексна Опитна Станция, като ползва опита и традицията на научният колектив работещ по това време там. Традицията на тази изба е от 50-те години на миналия век.Винарна Свети Врач Сандански – създава и отглежда лозови масиви, които към момента са засадени със сортоветове грозде : Мускат – бяло, Сира – червено, Мерло – червено, Каберне Совиньон, Мелник 55, Руен и Мелнишки Рубин. Избата в която са разположени съдовете и бъчвите за отлежаване на виното е вкопана в земята и има уникални преградни зидове от речни камъни с щирочина от 1,50 метра.

Братанов


Малката семейна винарна Братанови – резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, е поела своята достойна мисия да възстанови родовата традиция. Върху слънчевите склонове на Южен Сакар край с. Шишманово семейството засажда 24 ха лозя от сортовете мерло, сира, каберне фран, рубин, шардоне и тамянка. Районът е екологично чист, достатъчно отдалечен от индустриални производства. В собствената винарна, открита за първата реколта през есента на 2010 г., вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. От 2014 се предлагат и първите вина от серията “Single Vineyard”, направени от най-доброто грозде от определени парцели – Тамянка и Мавруд.

Рупел


Лозовите масиви на винарна “Рупел” са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.Направени проучвания на тероара и изследванията на почвите определиха мястото на лозовите масиви в землищата на с. Долно Спанчево в община Петрич, на 2 км. от границата с Гърция като място,на което има възможност да се отглеждат различни сортове като Пино ноар,Рубин,Тамянка,Верментино,Вионие,Сандански мискет,Мерло,Каберне Совиньон,Мелник 55,Сан Джовезе, Марселан и Небиоло.

Магура


Винарска изба „Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България, между река Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен пещерата Магурата. По своите почвени и климатични условия районът около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология.През 2008 г. винарната започва създаването на собствени лозови масиви в с. Раяновци и с. Рабиша от сортовете Пино Гри, Врачански Мискет, Шардоне, Ризлинг и Гъмза. За тяхното качество говорят многобройните награди от престижни международни конкурси.

Боровица


Сгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, „Винарска изба Боровица” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара. Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба "Боровица" вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар.Колекция Borovitza е от сортови вина шардоне, совиньон блан, рикат, гъмза, мерло, каберне совиньон и пино ноар. Гроздето е отгледано в избрани лозя и вината носят така специфичната за региона свежест и минералност.

Шато Сопот


Бутиковата винарска изба „Сопот“ отваря врати през октомври 2013г. Разположена е в местността „Трагата“, в Стремската долина, в самите поли на Стара планина и която местност дава наименованието на сериите вина. Избата разполага със собствени лозови масиви, като 150 дка са засети с международният сорт „Каберне Совиньон“. Винарската изба осъществява напълно затворен цикъл на производство – от отглеждане на гроздето, до бутилиране на вината. Избата печели първите си награди още с появяването си: на XXII Международна изложба за лозарство и винарство „Винария“ 2014г., на Международния панаир Пловдив през 2014г.: Първо място в категория „Червени вина“ за Каберне Совиньон 2013г., лимитирана серия; Второ място в категория „Розови вина“ за розе „Каберне Совиньон „ 2013г.; Златен медал и почетен диплом на „Винария“ 2015г., 2016 и 2017г., и 2017г. за купажното вино „Сира и Каберне Совиньон“ 2014г., както и Награда от International Wine Challenge 2016г., Лондон за Каберне Совиньон 2013г., лимитирана серия.

Виа Верде


VIA VERDE (от лат. „зелен път“) започна като семеен проект в края на 2013г. с търсене на най-доброто място за началото на лозарското стопанство. Така откриват тяхното първо лозе в село Левуново – 80 дка слънце и живот. Прекрасният Средиземноморски климат, чистите почви, лекият планински полъх и водните кончета превръщат Долината на река Струма в дом на тяхните лозя. Тук започват да гледат към бъдещето и дават живот на идеите си. Към момента отглеждат лозя от класически сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира, Мускат Отонел, както и емблематичните за района Сандански мискет, Ранна мелнишка лоза и Керацуда. С разширяването на насажденията предстои и засаждането на по-екзотични сортове, които биха представили тероара в една по-различна светлина.

Шато Ботево


Винарска изба „Шато Ботево“ отваря врати през есента на 2013-та година. Тя се намира в местността „Балталък“, в землището на с. Ботево, общ. Тунджа. Има на разположение над 1000дка лозови масиви, от които 200дка са с млади лозя.Отглежда се Пино Гри, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Траминер, Мускат, Гренаш, Пино Ноар, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Рубин, Сира, Барбера. Съдовият капацитет е предвиден за преработка на 750 тона грозде.

Мараш


Винарска изба "Мараш" е винарна от ново поколение изградена в гр.Стралджа . За Технологията Винарска изба Мараш разполага с модерно оборудване, закупено от водещи производители от Франция, Германия и Италия. Винарната разполага със съдов капацитет от 4 000 хекто литра, съдове с малък капацитет от 10 до 100 хекто литра с цел селектирането на малки партиди висококачествени вина. За виното и гроздето Винарска изба "Мараш" произвежда вина от червени и бели сортове грозде, от посадъчен материал селектиран от Френски пепиниери и подбрани вследствие анализ на тероара. Това са Каберне совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Малбек, Пети вердо, Шардоне, Траминер, Мускат о’тонел, Вионие, Семийон, Совиньон блан. В продуктовата гама на винарската изба се предвижда производство на розови, пенливи и десертни вина. Екип от млади технолози с помощта на консултанти от Франция, произвежда качествени лимитирани серии вина с минимална технологична намеса. Екипът на винарната осъществява непрекъснат контрол на лозовите насаждения. Брането на гроздето започва след достигането му на оптимална зрялост и се извършва ръчно в касетки. Ежедневно се правят лабораторни анализи в модерна физикохимична лаборатория. Част от вината отлежават във френски и американски дъбови бъчви.

Капатово


Далече от индустриални обекти и замърсяванията на модерния живот, само на 5 километра от Мелник се намират насажденията на градини и лозя Капатово Стопанството, започнало своята история през 1997г., днес обхваща над 1200 декара, в землищата на селата Капатово и Зорница. радини и лозя „ Капатово“ имат 174 декара собствени лозя – 104 декара лозови масиви в плодоотдаване и 70 декара млади лозя.Сортовете са подбрани след внимателно проучване на качествата на почвата и климатичните особености.Представени са червените сортове: Сира,Пти Вердо,Марселан, Примитиво,Мурведър, Гренаш, Каринян; както и белите: Вионие, Шардоне и Совиньон Блан.

Логодаж


Винарска изба ЛОГОДАЖ, създадена през 1994г. е разположена в самото сърце на красивата долина по поречието на река Струма в Югозападна България. Това е най-красивият и най- топлият български край, с древна и богата история и красива природа, регион с хилядолетни традиции в лозарството и винопроизводството, в който топлите слънчеви лъчи и тероарът са благоприятни а майсторството на винарите се радва на многогодишно признание. Единствено в тази част на света, в долината на река Струма се отглеждат уникалните български сортове Широка Мелнишка Лоза и Ранна Мелнишка Лоза.

Тера Тангра


Тера Тангра е сред утвърдените винопроизводители в топлия регион около Южен Сакар. Избата е създадена през 2000 година, когато собствениците инвестират и засаждат 350 ха собствени лозя в района на Харманли. Днес лозовите масиви достигат 400 ха, където място намират над 20 бели и червени винени сорта, сред които: мерло, каберне совиньон, сира, каберне фран, пти вердо, пино ноар, мавруд, малбек, рубин, шардоне, совиньон блан, вионие и семийон.В производствения процес участват 225 и 400-литрови френски дъбови бъчви, система за рото винификация и др. Тера Тангра произвежда 2000 грозде и бутилира 1 млн. бутилки.

Синтика


Разположена в сърцето на регион известен с лозарството и винарството от времето на Траките, Винарска изба Синтика е новото превъплъщение на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в гр. Сандански. В течение на десетилетия експерименталният аграрен център развива множество клонове и вариации на различни култури, оставяйки ярка следа чрез създаването на уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и др. Наследявайки тези десетилетни традиции във винопроизводството, Винарска изба Синтика изниква на българската винена карта през 2008 г. като изцяло нов и модерен винарски комплекс. Винарска изба Синтика е носител на десетки отличия от национални и международни изложения, сред които и четири награди Златен Ритон, присъдени на Винария 2010, 2011, 2014 и 2016. Собствените лозови масиви на избата са разположени в изключително благоприятен регион по Долината на р. Струма в непосредствена близост до местността Рупите, угасналия вулкан Кожух и древния тракийски град Хераклея Синтика.

Санта Сара


"Санта Сара" е истинска "гаражна" изба, която се помещава в складово помещение в Стара Загора. Собственикът Иво Геновски живее в Германия и е силно повлиян от приятеля си, водещ винопроизводител, Ерни Лоозен. Целта му е да "произвежда вина на възможно най-високо ниво без какъвто и да е компромис в качеството". Винифицира в малки дървени ферментатори, а вината му са истински занаятчийски продукт, като дори етикетите се лепят ръчно бутилка по бутилка. Геновски е закупил 40 ха край Черно море, но в момента работи по дългосрочни договори с дребни гроздопроизводители. Кабернето Privat е мощно, интензивно, с добро тяло, а с малко добавка на великолепния мавруд в последните купажи придобива повече българска идентичност. Избата предлага изисканото и луксозно Bin 41 от мерло; елегантното им шардоне е в стил Шабли, а и пикантния рубин изглеждат обещаващо.

Мезек


Идеята – да възродят старите традиции при производство на вино в тяхния регион. Целта – да произведат качествено вино, максимално близко до натурата. Да покажат на ценителите, че доброто вино се произвежда в малки семейни винарни, които в развития свят всъщност са гръбнакът на винопроизводството. „Винарска изба МЕЗЕК“ е микровинарна с 10 т. годишно производство. Намира се в село Мезек, близо до гръцката и турската граница. Вина,които предлагат: Мерло; Каберне Совиньон; Мавруд ( Евмолпия); Сира;Траки – ( Купаж -Мерло, Мавруд, Каберне, Сира ) Розе- Мерло;Бяло:Совиньон блан;Шардоне –Траки – ( Купаж-Совиньон блан, Шардоне )

Домейн Менада


Домейн Менада е една от най-старите винарски изби. Създадена е през 1901 г. като кoоператив Лоза, а през 2002 г. става част от френския холдинг Белведере, който през 2015 г. се преименува на Marie Brizard Wine and Spirits. Лозовите масиви, които се намират в подножието на Средна гора, в землищата на селата Елхово, Горно Ботево и Могилово, възлизат на 375 ха. Отглеждат се и се работи както с традиционни и познати сортове като рубин, мавруд и т.н., така и с интересните и популярни чужди сортове като пино ноар, каберне фран, мерло, шардоне, регент, вионие и др.Избата обръща особено внимание и грижа за лозята, оборудвана е с всичко необходимо за производство на качествени вина, част от които отлежават в нови френски дъбови бъчви най-висок клас. Едни от най-разпознаваемите брандове на винарната са Tcherga, Tcherga 10 и Menada. През 2017 г. избата пусна на пазара лимитирана серия Barrique Point, обновена дизайнерска линия вина Artistique и специално създадена серия от потребители за потребители – вина InoVino.

Дивес


Винарна ДиВес Естейт е построена на историческия хълм Симеонова могила, на десет минути от курорта Слънчев бряг, между градчетата Ахелой и Каблешково.Лозята им са разположени по югоизточните склонове на неголемите възвишения в близост до винарната.Мястото е кръстено на Цар Симеон Велики (863-927), защото се предполага, че точно оттук той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 Август 917 година от новата ера. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие. Сериите от висок клас вина на ДиВес Естейт "Специална селекция" и "Гранд резерва" успешно демонстрират най-доброто от нашите умения. Множество златни медали и награди от най-престижните изложения в Англия, Франция, Германия, Австрия, както и отличните отзиви от нашите клиенти потвърждават тяхните отлични резултати.

Дамяница


Винарна “Дамяница” се намира в красивия курортен град Сандански. Мисията на Винарна “Дамяница” е да създава и промотира фирмените търговски марки и определя стандарти в производството на вина от Мелнишко грозде и други благородни сортове, използвайки вековната българска традиция в производството на вино.Средната възраст на лозята, разположени на територия от 900 хектара е 20-25 години. Представени са сортовете Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Мерло и други. Най-широко разпространен с сортът Широка мелнишка лоза, известен още като "Мелник". Той е един от най-старите сортове в света и е уникален за България. Расте единствено около Мелник и близките села Хърсово, Кромидово, Марикостиново, Виногради, Лозеница, Хотово.

Ямантиеви- Ивайловград


От 2000 година семейство Ямантиеви започват да консолидират собствеността на избата в Ивайловград, и днес вече тя е 100% тяхна. През 2002 година чрез проект по САПАРД винарната изцяло се променя - намалява се съдовия капацитет, променят се технологичните схеми и качеството на работния процес. Няколко години по-късно през 2006 стартира засаждането на лозовия масив от 70 хектара собствени лозя на Ямантиеви със сортовете каберне совиньон, сира, пино ноар, мерло, аликант буше, траминер, вионие, мускат и шардоне. Вината им се предлагат в бутилки и в bag-in-box. Основните марки на избата са Villa Armira, Yamantiev’s, Marble Land, Roses.

Загрей


Винарна "Загрей" се намира в местността Старите лозя - на 3км след Поповица, в дясно, по пътя за Първомай. Винарната е модерен комплекс с напълно завършен цикъл на производство, започващ от гроздето и завършващ до бутилка вино. Оборудвана с най-съвременни ферментационни съоръжения с възможност за оптимизиране и контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. Началото на лозовия масив се поставя през есента на 1998г.С всяка следваща година той се разраства, като до момента са засадени 1200 дка и е с тенденция да се разширява.Сортовете, които се отглеждат са Мавруд, Каберне совиньон,Сира и Мерло.От 2010 година лозята се отглеждат според нормативите на Европейския съюз за биологично производство. Лозовият масив е разположен в един от най-благоприятните в почвено-климатично отношение райони на България - Пловдивското поле, което е част от Горно-Тракийската низина.